Sindrom Prader Willi

Sindrom PraderWilli mula  diperkenalkan oleh dua orang Professor iaitu, Professor. Dr Prader A.Labhart Dan Dr H Willi iaitu doktor kelahiran negara Switzerland. Sindrom Prader Willi merupakan suatu corak dan perkembangan yang tidak teratur atau yang berubah-ubah.

Seseorang yang menghadapi sindrom ini akan mempunyai keperluan untuk makan secara melampau dan tanpa intervensi akan menyebabkan obesiti dan kematian pramasa ( Holm et al. 1993 ). Persatuan Prader Willi telah bermula di Britain pada tahun 1960 an dan Amerika syarikat pada tahun 1975 dan dibuka untuk setiap warganegara yang berminat. Namun di Malaysia masih belum ada lagi persatuan untuk golongan ini.

Sindrom Prader-Willi adalah adalah satu gangguan kromosom 15 iaitu satu kerosakan genetik yang tidak menjejaskan perkembangan dan pertumbuhan fizikal. Anggaran kelahiran 1/ 10,000 atau 20,000 kanak dilahirkan dengan sindrom ini. sidrom ini banyak dihidapi oleh kaum lelaki berbanding dengan perempuan. Lazimnya berlaku dengan kelahiran luar biasa iaitu perkembangan anggota fizikal menerusi saiz tangan yang kecil dan kaki yang tidak seimbang. Gangguan kerosakan gen kromosom 15 ini dikenali sebagai disomy. Sidrom ini disebabkan oleh genetik sebelah bapa iaitu kira-kira 70 % manakala 25 % adalah datangnya dari sebelah ibu. Manakala 5 % adalah berpunca dari aspek kecederaan semasa lahir lagi. Biasanya jangka hayat golongan adalah pendek iaitu dapat bertahan kira-kira umur 3 tahun sehingga usia 23 tahun sahaja.

(Hasil terjemahan)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s